Proje Ekibi

Ekibimiz, Osmanlı hukuku alanında uzman olan seçkin hocaların yanı sıra tez konuları 16. yüzyıl Osmanlı hukuku üzerine odaklanan doktora adaylarından oluşmaktadır. Araştırmalarımızla, 16. yüzyıl Osmanlı hukuk sisteminin özgün karakterini kazandığı bu dönemin özelliklerine ve Osmanlı hukukunun 16. yüzyıldaki hukuki tartışmalarına ışık tutmaya çalışıyoruz.

Prof. Dr. mürteza bedir

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Proje Yürütücüsü)

1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını Londra Üniversitesinde hukuk alanında tamamladı. Manchester Üniversitesinde yürüttüğü doktorasını 'Early Development of Hanafi Usul Al-Fiqh Legal Theory' teziyle tamamladı. Bedir’in 'İslam/Hanefî hukuk teorisi' 'mukayeseli hukuk' 'İslam hukuku ve modernleşme' 'fetva edebiyatı' gibi farklı çalışma alanları yanında 'vakıf hukuku' ile ilgili çeşitli çalışmaları vardır. Murteza Bedir’in Buhara Hukuk Okulu: 10-13. Yüzyıllar Orta Asya Vakıf Hukuku Bağlamında Bir İnceleme; Kurban Kitabı; Hz. Peygamber’in Evrensel Mesajı: Sünnet; Fıkıh, Mezhep ve Sünnet: Hanefi Fıkıh Teorisinde Peygamber’in Otoritesi başlıklı kitapları yanında birçok çeviri, makale, tebliğ ve ansiklopedi maddeleri vardır. Bedir halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir.

Prof. Dr. Süleyman Kaya

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Araştırmacı)

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi, İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı (2000). Doktorasını, 'XVIII. Yüzyıl Osmanlı Toplumunda Nazari ve Tatbiki Olarak Karz İşlemleri' başlıklı teziyle aynı üniversitede tamamladı.(2007) Aynı üniversitenin İktisat Tarihi Anabilim Dalında 'XVIII. Yüzyıl Osmanlı Toplumunda Kredi' başlıklı teziyle yüksek lisansını (2003) tamamladı. Mart 2009-Şubat 2012 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde, sonrasında Sakarya Üniversitesinde görev yaptı. Halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Şükrü Özen

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Araştırmacı)

Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde lisans (1986), yüksek lisans (1988) ve doktorasını (1995) tamamladı. Modern eğitimi yanında muhtelif hocalardan Arapça ve İslâmî ilimler alanlarında dersler aldı. Araştırma için İngiltere (1990) ve misafir araştırmacı olarak Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde (2006-2007) bulundu. TDV İslâm Araştırmaları Merkezi'nde araştırmacı olarak çalıştı (1996-2011). Yalova Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı (2011-2014). Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi (2009), 29 Mayıs Üniversitesi (2012-) ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında İslâmî ilimler alanlarında dersler ve seminerler verdi. Halen İstanbul Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Yurt içinde ve yurtdışında (ABD, Almanya, İspanya, Malezya ve Pakistan’da) düzenlen çeşitli konferanslarda tebliğler sundu. Muhtelif ansiklopedilerde maddeleri; dergilerde ve derleme kitaplarda çok sayıda makalesi yayımlandı. Başlıca ilgi alanları arasında özellikle İmam Mâtürîdî'ye ilgiyle Maveraünnehir Hanefî ilim geleneği, Osmanlı hukuk düşüncesi ve uygulaması, İslâmî dil ilimleri ve diyalektik (hilâf ve cedel) sayılabilir

Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Danışman)

Necmettin Kızılkaya, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 2001’de mezun olduktan sonra aynı üniversitede İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans derecesi aldı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İslam hukuku alanında hazırladığı teziyle 2011’de doktorasını tamamladı. Kızılkaya’nın çalışmaları daha çok İslam hukuku ve ekonomisi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Özellikle İslam hukuk tarihi, modernleşme ve fıkıh, İslam hukuk literatürü, İslam ekonomisi ve güncel fıkhî problemler ilgilendiği konular arasındadır. İslam hukuku alanında çeşitli dillerde yayımlanmış birçok çalışması bulunan Kızılkaya, halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Kızılkaya, Eylül 2019 tarihinden itibaren de İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Dr. Hatice Kübra Kahya

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

2010 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2012 yılında ‘’İslam Borçlar Hukukunda Selem Akdi’’ adlı teziyle Marmara Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladı. İstanbul Üniversitesinde yürüttüğü doktorasını ‘’İstibdal Uygulamaları Işığında Osmanlı Vakıf Hukukunun Dönüşümü’’ adlı çalışmasıyla tamamlayarak İslam hukuku doktoru oldu. 2014 yılından beridir İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.

Ayşegül Şimşek

Marmara Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer))

2010 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2012 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Bölümü’nde “İslam hukukunda muhâlea akdi ve Osmanlı uygulaması (1200-1203/1786-1789)” isimli yüksek lisans tezini tamamlayarak aynı bölümde doktora eğitimine başladı. Halen doktora çalışmasını sürdürmekte ve 2014 yılından itibaren Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Bağy, İslam tarihinde isyan hareketleri ve iktidar mücadeleleri, adalet-zulüm konularına ilgi duymaktadır.

Bayram Pehlivan

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2013 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Bölümü’nde “Hanefî Fıkıh Usulünde Kıyasa Aykırılık” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini elde etti ve aynı bölümde doktora programına başladı. Halen aynı programa devam etmektedir. 2013-2015 yılları arasında Araştırmacı Yetiştirme Projesi (AYP) kapsamında İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) araştırmacı olarak bulundu. 2015-2017 yılları arasında İSAM’da araştırma uzmanı olarak çalıştı. Halen Aralık 2017’de intisap ettiği İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. İslam hukuk metodolojisi ve erken modern dönemde iktisadi ve tarımsal ilişkiler özelinde Osmanlı hukuk tarihi, araştırma ilgi alanları arasındadır.

Birnur Deniz

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

Birnur Deniz, lisans eğitimini 2014 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. 2017'de yine aynı üniversiteden "Osmanlı Öncesi Orta Asya Hanefi Fıkhında Îne Akdi" başlıklı teziyle İslam Hukuku bölümündeki yüksek lisansını tamamladı. Hali hazırda kendisi İstanbul Üniversitesi İslam Hukuku bölümünde Prof.Dr. Murteza Bedir ile Osmanlı muamelat hukuku alanındaki doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. Akademik ilgi alanları İslam hukukunun işleyişi, fıkıh-fetva ilişkisi, Osmanlı hukukunun oluşumu, gelişimi ve İslam hukukuna katkılarıdır.

Halime Çınar

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

2014 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında Hukuk Fakültesi’nin YANDAL programını tamamladı. 2017 yılında yüksek lisansını aynı üniversitede İslam Hukuku alanında “Simnânî'nin “Ravzatü'l-Kudât” Adlı Eseri ve Hanefi Edebü’l-Kâdî Literatüründeki Yeri” adlı tezi ile tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi’nde İslam Hukuku alanında çocuk hukuku konusundaki doktora çalışmasına devam etmektedir.

Hüseyin Sağlam

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

2016 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 2019 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı ve aynı bölümde doktora programına başladı. 2013-2017 yılları arasında Abdullah Tivnikli İSAR Vakfı'nda İslami ilimler ve sosyal bilimlere dair seminerler aldı. 2018 yılından beri aynı vakıfta araştırmacı olarak görev almaktadır. Doktora çalışması 16. yüzyıl Osmanlı'sında devletin toplum ve aile ile olan ilişkisini incelemektedir. İlgi alanları genel olarak İslam hukuku olmakla birlikte özelde aile hukuku, Osmanlı ilmiye teşkilatı, ilm-i hilaf gibi konuları içermektedir.

Murat Sarıtaş

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Bölümünde hazırladığı “Irak ve Semerkant Hanefî Meşâyihinin Lafızların Delâletiyle İlgili Yaklaşımlarının Mukayesesi” isimli çalışmasıyla 2013 yılında yüksek lisans derecesini elde etti. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümünde doktora programına başladı. Halen bu programa devam etmektedir. Ayrıca, 2014 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Akademik ilgileri fıkıh usulü, fıkıh-politik otorite ilişkisi ve yargılama hukuku alanlarını kapsamaktadır.

Şaban Kütük

İstanbul Üniversitesi - İlahiyat Fakültesi (Bursiyer)

2015 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümü’nde Doç. Dr. Necmettin Kızılkaya yönetiminde ‘‘Hayvanların Şoklama Yöntemi ile Kesimi ve Fıkhî Hükümleri’’ isimli çalışmasıyla 2017 yılında yüksek lisans derecesini elde etti. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Halen doktor adayı olarak bu programa devam etmektedir. İlgi alanları İslam ceza hukuku, ulema biyografileri ve Osmanlı fetva mecmuları gibi konuları içermektedir.

Şeyma Akbayır

Marmara Üniversitesi - İktisat Fakültesi (Bursiyer)

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimi boyunca İlimler ve Sanatlar Merkezi'nde (İSM) klasik İslami ilimler ve sosyal bilimler alanlarında seminerler aldı. Dil eğitimi amacıyla Ürdün'de, değişim programı ile Malezya İslam Üniversitesi'nde (IIUM) bulundu. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi bölümünde tamamladı. Yüksek lisans çalışması "16. Yüzyılda Osmanlı'da Paranın Değer Kaybı ve Timurtâşî'nin Nükûd Risalesi" ismiyle kitaplaştı. Halen Marmara Üniversitesi'nde "Osmanlı Malikâne Sisteminin Hukuki Temelleri" isimli doktora çalışmasına devam etmektedir.